TRIBUTE TO LOUIS ANDRIESSEN

Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
2008. február 24., vasárnap, 19:30

Műsor:

Martijn Padding: Three Summer Pieces – magyarországi bemutató
Frederick Rzewski: Coming Together

- szünet -

Louis Andriessen: Workers Union
Louis Andriessen: Racconto dall’inferno (Story from Hell) – magyarországi bemutató

Vezényel:

Rácz Zoltán

Közreműködik:

UMZE Kamaraegyüttes,
Modern Art Orchestra
szólista: Cristina Zavalloni (jazzének)
Szemző Tibor - narráció

Az UMZE kamaraegyüttes ezzel a koncerttel folytatja azt a sorozatot, amelyet 2006 decemberében, az akkor 70 éves Steve Reich műveiből összeállított koncerttel kezdett és amellyel a XX. század második felének kiemelkedő komponistái előtt kíván tisztelegni.

Idén a világhírű holland zeneszerző, Louis Andriessen munkássága kerül a koncert műsorának középpontjába, akinek 2004-ben keletkezett darabja a Racconto dall’inferno mellett elhangzik az 1975-ben komponált, erősen politikai indíttatású Workers Union is, melyről a szerző így ír:

„Ez a darab az egyéni szabadság és a szigorú fegyelem kombinációja: a ritmusa pontosan meghatározott, a hangmagasságot viszont csak hozzávetőlegesen, egysoros kottán jeleztem. Nehéz együttesben játszani, és közben lépést tartani – olyan ez, mint a politikai akciók megszervezése és kivitelezése.”

A műsor érdekessége az Andriessen tanítvány - Martijn Padding - Three Summer Pieces című műve, amely Louis Andriessen javaslatára került az est programjába.

A koncerten elhangzik még Frederic Rzewski műve, a Coming Together, amely a new-york állambeli Attica-i börtönlázadás évében, 1971-ben íródott. A mű egy politikai fogoly levelének szövegére épül.

A koncert műsorának fontos magyar vonatkozásai is vannak. A megszólaló darabok közül kettőnek a magyarországi bemutatója (Workers Union, Coming Together), a 80-as évek egyik meghatározó kortárs zenei együttese, a 180-as Csoport nevéhez kötődik, akiket mindkét mű szerzőjéhez aktív munkakapcsolat fűzött. Így magától értetődő volt számunkra, hogy a koncerten való közreműködésre, a 180-as Csoport egyik alapítótagját, Szemző Tibort is felkérjük, akinek részvétele értékes hozzájárulást jelent a darabok hiteles megszólaltatásához, évtizedekkel azok keletkezése és legutóbbi magyarországi előadásaik után. Őszintén úgy gondolom: ha a magyar zenei életben nem lett volna az Új Zenei Stúdió és a 180-as Csoport, akkor sem az Amadinda sem az UMZE kamaraegyüttes nem jött volna létre. Ezeknek az együtteseknek a munkássága, máig kitapintható hatást gyakorol a hazai kortárs zene jelenére.

Rácz Zoltán - az Amadinda és az Umze Kamaraegyüttes művészeti vezetője.

A LOW Fesztivál honlapja: http://www.lowfesztival.hu/