Tribute to Steve Reich

Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
2006. december 6., szerda, 19:30

Műsor:

Az Amadinda, az UMZE Kamaraegyüttes
és a Schola Cantorum Budapestiensis
koncertje Steve Reich 70. születésnapja tiszteletére

Műsor:
Music for Mallet Instruments, Voices and Organ
Music for Pieces of Wood
Music for Large a Ensemble
You Are (magyarországi bemutató)

Közreműködik:
Steve Reich
Amadinda, UMZE Kamaraegyüttes,
Schola Cantorum Budapestiensis

Közreműködik:

Steve Reich
Amadinda
UMZE Kamaraegyüttes
Schola Cantorum Budapestiensis

2006. október 3-án ünnepelte 70. születésnapját, a XX. század második felének egyik legnagyobb zeneszerzője, Steve Reich. Az évforduló alkalmából Európa és Észak-Amerika legjelentősebb kulturális centrumai koncertekkel köszöntötték a már életében klasszikussá emelkedett zeneszerzőt. 2006 tavaszán a London Sinfonietta 10 európai nagyvárost érintő turné keretében mutatta be Reich legújabb művét, a Variations for Vibes, Pianos & Strings című kompozíciót. Októberben, Londonban, 10 napos fesztivál keretében a Reich életmű legjelentősebb darabjai kerültek előadásra, az Egyesült Államokban pedig egy hónapos koncertsorozatot szervezett a Carnegie Hall, a Lincoln Center és a Brooklyn Academy of Music Steve Reich tiszteletére, amelyen a világ legkiválóbb zenészei léptek színpadra.

Steve Reich zenéjét sokan és sokféleképpen méltatták, kiemelve a művek rendkívül erős közösség teremtő, már-már spirituális erejét, legtalálóbban azonban talán az angol Guardian fogalmazott: "There's just a handful of living composers who can legitimately claim to have altered the direction of musical history and Steve Reich is one of them" (Csupán néhány élő zeneszerzőről állíthatjuk, hogy befolyásolta a zenetörténet irányát és Steve Reich egyike ezeknek.)

Különös jelentősége van annak, hogy a jubileumi év záróakkordjára éppen Budapesten kerül sor. Steve Reich - akinek egyik nagyszülője Magyarországról vándorolt ki az Egyesült Államokba - évtizedes kapcsolatot ápol a magyar zenei élet több meghatározó alakjával és együttesével. Műveit a magyar közönség elsősorban a 180-as Csoport és az Amadinda együttes koncertjein ismerhette meg. E két együttes 1984-es koncertje, amelyen a Tehillim (Zsoltárok) című kompozíció magyarországi bemutatóként hangzott el, a magyar zenei élet azóta is emlegetett piros betűs ünnepnapjai közé tartozik és a Drumming, vagy a Music for 18 Musicians előadásai is kiemelkedő sikert arattak. Legutóbbi magyarországi látogatása alkalmával, 2003-ban Steve Reich egy interjújában megvallotta, hogy könnyekig meghatotta a magyar zenészek felkészültsége. Az Amadindával ápolt különlegesen közeli viszonyt jelzi, hogy Steve Reich új darabot komponál 2009-re, az Amadinda együttes fennállásának 25 évfordulójára, amelynek ősbemutatója Budapesten lesz.

A 70. születésnapot köszöntő budapesti koncert első felében három, a 70-es években keletkezett darab szólal meg: a Music for Mallet Instruments, Voices and Organ, a Music for Pieces of Wood, amelynek előadásában maga Steve Reich is színpadra lép, valamint a Music for a Large Ensemble. A koncert második felében egyetlen kompozíció hangzik el, az 2004-ben keletkezett YOU ARE (Variations) amelynek 46 tagú előadói apparátusában az Amadinda együttes mellett színpadra lép az UMZE Kamaraegyüttes és a Schola Cantorum Budapestiensis is.

A budapesti látogatás záróeseményeként Steve Reichet 2006. december 7-én a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tiszteletbeli professzorává fogadja.