Megújuló zene

Magyar Zene Háza
2024. augusztus 2., péntek, 20:00

Műsor:

Balogh Máté
Thoreau Second Hand
Katarzyna Krewińska
green&blue | dreamin
Ian Mikyska
Forest/Trees
Samuel Hvozdík
Stigma

A Renewable Music (Megújuló zene) projekt célja, hogy a figyelmet a globális fenntarthatósági válságra irányítsa, és párbeszédre ösztönözze a kortárszenei közösséget ebben a témában. A projekt keretében a Visegrádi Csoport országait képviselő kiválasztott zeneszerzőktől – Balogh Máté (HUN), Samuel Hvozdík (SVK), Katarzyna Krewińska (POL) és Ian Mikyska (CZE) – a megújíthatóság gondolata által inspirált új zeneművek kerülnek bemutatásra. A megrendelt műveket négy különböző koncerten (Varsóban, Prágában, Pozsonyban és Budapesten) egy-egy helyi együttes – a budapesti koncerten az UMZE Kamarazenekar – adja elő, amelynek tagjaihoz a nemzetközi művészcsereprogram keretében a partnerországok zenészei is csatlakoznak. Az egyes darabok a szabadtéri koncerthelyszínek egyedi körülményeihez is igazodnak, tükrözve ezek kötődését közvetlen környezetükhöz. Kijelenthetjük, hogy minden zene alapvetően megújuló, mivel a zenei anyag kimeríthetetlen. Minden egyes előadás a művészek egyedi értelmezését hozza magával, és így megújítja a hallgatónak a darabról alkotott képét. Ezen a meghatározáson túlmutatva a zene megújíthatóságát a produkció, az előadás és a fogyasztás szintjén is figyelembe kell venni. Ez a projekt folytatni kívánja a nemzetközi párbeszédet a témáról, és mélyebben elmerülni e többdimenziós metafora különböző jelentéseinek keresésében.

image.pngimage.png

The compositions were commissioned as part of the ‘Renewable Music. V4 Composers for Sustainability’ project co-funded by the European Union under the Creative Europe programme 2021–2027.

Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.