MUSIC FORUM 2006 - GRAMOFON DÍJÁTADÓ


          
Budapest, Művészetek Palotája - Fesztivál Színház
H-1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.
2006. november 10. / 19:30
Műsor:
Serei Zsolt: L'ombre sur les structures pliées - Hommage à Pierre Boulez
Szerványszky Endre: II. vonósnégyes
Tihanyi László: Back from the Embankment

- szünet -

Lajtha László: Trois Nocturnes
Mihály András: Három tétel kamaraegyüttesre
Maros Rudolf: Musica da Camera per 11
Közreműködik:
UMZE Kamaraegyüttes, Halmai Katalin - ének
vezényel: Tihanyi László

A Művészetek Palotája - Budapest Music Center - Artisjus - kezdeményezésére létrejött Zeneszerzői verseny - MUSIC FORUM BUDAPEST - a 2006-os évben indul útjára. Az évente kihirdetésre kerülő kamaradarabok és zenekari művek versenye, minden magyar nemzetiségű zeneszerző előtt nyitva áll.

Célja a hogy ösztönözze és támogassa új magyar zenedarabok létrejöttét, egyúttal tartós együttműködés jöjjön létre a fiatal zeneszerző generációk és kamaraegyüttesek-nagyzenekarok között. A háromfordulós zeneszerző verseny két napos döntőjére Music Forum 2008 néven 2008 novemberében kerül sor, ahol a nyertes darabok kerülnek bemutatásra. A döntős darabok bemutatójához csatlakozott a Nemzeti Filharmonikusok - Kocsis Zoltán vezetésével és az UMZE Kamaraegyüttes - Rácz Zoltán vezetésével.

A verseny november 10-i meghirdetése jó alkalmat kínál egyfajta zenei visszatekintésre hat évtized hat jelentős magyar darabjának bemutatásával, ugyanakkor lehetőséget ad arra is, hogy felidéződjék az "UMZÉK között" hídként ívelő, a Budapesti Kamaraegyüttes megalapításával és irányításával a XX. századi zene pedagógus-apostolának, Mihály Andrásnak alakja is.

Az 1997-ben alakult UMZE Kamaraegyüttes nevében (Új Magyar Zenei Egyesület) és hagyományaiban az 1911-ben létrejött, Bartók és Kodály művészetéhez kötődő elődjének tevékenységét kívánja folytatni. Ennek lényege a kortárs zene előadása és új művek létrejöttének elősegítése.

[Vissza]